Som barn var att handla skolmaterial en av de bästa delarna av läsåret. Om det inte gav dig ett leende på läpparna att gå på matte, så gjorde det verkligen att välja ut nya pennor, mappar och kritor! Nedan har du 6 roliga fakta om lite olika skolmaterial.
När du har en stor hög med lego framför dig finns det verkligen ingen gräns för vad du kan bygga! Varför? Eftersom varje litet plastblock som produceras av Lego är helt kopplingsbart med alla dess motsvarigheter – oavsett vilket år det tillverkades.
Lego är en del av ett universellt system. Det betyder att även om du har en legobit från 10 år sedan så kommer den fortfarande att ansluta perfekt till vilken legobit du köper idag.
Play-Doh skapades först på 1930-talet av Noah McVicker – men det var ingen barnleksak. Istället användes detta gummiartade ämne för att rengöra tapeter.
I början av 1700-talet förlitade sig uppvärmningssystem för hem huvudsakligen på kol. Tyvärr lämnade kolet en smutsig rest på husens väggar. McVicker, en tvåltillverkare vid den tiden, uppfann ett rengöringsspackel för att gnugga bort detta sot.
Efter andra världskriget, men när naturgasuppvärmning blev mer populär, försvann behovet av detta rengöringsspackel. Det vill säga tills Joe McVicker (Noah McVickers brorson) märkte att hans svägerska använde kittet för att göra hantverk i hennes förskoleklassrum.
Den yngre McVicker tog genast tillfället i akt att förvandla den gamla rengöringsprodukten till en leksak. År 1955 fanns kittet tillgängligt på butikshyllorna i tre nya färger (röd, blå, gul och den ursprungliga benvita) under sitt nya namn: Play-Doh.
Pennor har använts i hundratals år, men suddgummin upptäcktes först på 1700-talet. Så, vad gjorde alla för att radera sina misstag innan dess? Använde bröd.
Det stämmer, det första suddgummiet var inget annat än en kul bit fuktigt bröd. Tydligen fungerade detta material alldeles utmärkt för att radera grafitmarkeringar. Men det fanns ett problem: brödet blir gammalt.
Så, vem skulle fortsätta med att uppfinna ett riktigt suddgummi för att ersätta bröd? Den engelske ingenjören Edward Narine – men det var mer en olycka än en sann uppfinning. En dag 1770 plockade Narine av misstag upp en bit gummi istället för bröd, bara för att upptäcka att detta material visade sig vara ännu mer effektivt för att gnida bort oönskade pennmärken.
Under de följande åren skulle forskare fullända formeln för det perfekta, gummiaktiga suddgummi som vi alla känner till idag, och lämna brödet där det hör hemma (i köket) istället för bland våra utbildningsmaterial.
Du kanske blir förvånad över att veta att limstiftet är en relativt ny uppfinning. (Ny, då den har funnits i knappt 50 år.) Så, när drömde människan om limstiftet?
Det var 1969. En tysk kemist, Wolfgang Dierichs, befann sig ombord på ett flygplan och märkte en kvinna som rörde upp sitt läppstift. Det var läppstiftet som inspirerade honom.
Dierichs noterade att sättet att leverera produkten genom en sticka var snabbt och bekvämt och, viktigast av allt, inte rörigt (ett primärt problem när man hanterar en klibbig substans som lim).
Det tyska företaget som först släppte limstiftet på marknaden hette Henkel, och de döpte sin produkt till Pritt Stick. Pritt Stick nådde omedelbart enorm framgång; 1971 hade den brutit ut från den tyska marknaden och såldes i 38 olika länder.
Den som sa att lektid inte är en viktig del av skoldagen har inte varit uppmärksam i historielektionen.
Lekplatser har faktiskt hyllats som ett legitimt sätt för pedagogisk undervisning sedan 1800-talet. Det var vid den här tiden som psykologer började resonera att på lekplatsen kan barn lära sig att samarbeta med andra, att leka rättvist och att öva på gott uppförande.
Under denna period byggdes den första offentliga lekplatsen i Manchester, England 1859.
Lekplatser blev dock inte nämnvärt populära förrän på 1900-talet när bilar började trängas på gatorna och tvingade barnen att hitta en ny, säker plats att leka på. Detta födde "lekplatsrörelsen", en reformistisk idé om att till och med de enklaste djungelgym hjälper utbildningsutveckling och minskar barnbrottslighet.
När du tänker på en penna är en ljus, gul #2 Ticonderoga vanligtvis vad du tänker på. Men har du någonsin undrat varför pennor är traditionellt gula? Svaret går tillbaka till 1800-talet.
År 1890 debuterade ett företag i Österrike-Ungern, L. & C. Hardtmuth Company, en ny linje med pennor (som de kallade varumärket Koh-I-Noor). De hävdade att dessa pennor var de bästa och dyraste som finns, och de ville visa upp deras kvalitet.
På den tiden var de flesta andra pennor antingen målade i mörka färger, eller inte alls. För att sticka ut från sina konkurrenter bestämde sig L. & C. Hardtmuth Company för att måla sina speciella pennor i en distinkt gul. Så småningom härmade andra företag den ljusa tonen i sina egna pennor i hopp om att förknippas med det högkvalitativa varumärket.
Idag, även om du kan köpa en penna i nästan alla regnbågens färger, är den traditionella stilen fortfarande så klassisk, ljusgul.