Tankar kring tobak

När jag var barn rökte alla! Eller ja, kanske inte alla - några snusade ju också. Det är ju nu en sanning med modifikation eftersom det inte alls stämmer, men det kändes så när man var liten. Jag testade själv en period att röka men väljer idag hellre att använda tobaksfritt snus de gånger jag blir lite sugen. Men bäst vore ju om ingen vare sig rökte eller snusade alls. Jag har en tanke där faktiskt, på hur man skulle kunna få ett rökfritt Sverige. 

Sätt ett datum

Politikerna behöver bara göra en enda sak och det är att bestämma ett årtal. Alla som sedan är födda det året, eller senare, kommer aldrig att få lov att köpa tobak. Låt säga att de väljer året 2020 för enkelhetens skull. De barn som då föddes 2020, 2021, 2022, 2023 eller som föds under 2024 eller senare kommer aldrig att få köpa tobak alls. 

Väljer man ett årtal som ligger rätt nära i tiden så stoppar man de som idag är små barn från att köpa, och om de aldrig får testa så kommer de inte att börja heller. Att ha en 18-årsgräns är väl OK men vi ser ju dagligen att det inte har fått önskad effekt. Unga röker idag, även om de är under 18. Med ett totalförbud från och med ett visst födelseår skulle nog ha en bättre effekt. Tror Nya Zeeland testat detta rätt framgångsrikt, vi får väl titta på hur de gjorde och sedan härma. För tobaken behöver försvinna tycker jag, men behåll gärna tobaksfritt snus. 

17 Feb 2024