Klassiska lekar på skolgården

Även om barnen sitter bra i möbler ni köpt på www.cadiform.se, så är det viktigt att de får komma ut på rast och leka på skolgården. Dagens lekar skiljer sig inte så mycket från hur det har varit ganska länge. Dels brukar det finnas gungor och sandlådor med mera att tillgå, sedan finns det många klassiska lekar barn har ägnat sig åt på skolgårdarna genom tiderna. En sån sak är att leka tafatt. Detta är en lek som har olika namn i olika delar av landet. I Stockholm är det vanligaste namnet på leken Kull, medan den i Skåne kallas Plätt och i Norrland för Jaga. Leken går ut på att en person ”har den” och ska jaga ifatt de övriga deltagarna. När personen som ”har den” vidrör en annan person och ropar ut kodordet, vilket ofta är det samma som lekens namn, så blir den vidrörda personen den som ”har den”. 

Fler klassiska lekar

En annan klassisk lek är att hoppa hage. En del skolgårdar har färdiga sådana, annars är det bara att använda asfaltskritor att måla upp dem med. Hopprep är även det en sak som varit poppis länge. Dels att hoppa själv, så väl som att hoppar i ett längre, som två personer står och vevar medan den tredje hoppar.

Spela med puttekulor är även det en kul aktivitet på skolgården att göra. Men oavsett vad barnen vill göra, så är det bra att de får vara ute och röra på sig. 

16 Sep 2022