Investera hållbart känns bättre i själen

Jag vill börja spara pengar och investera dem på ett sätt som både ger mig mer pengar på banken, och som inte påverkar vår värld på ett negativt sätt. Att investera i olja eller uran är alltså inte för mig. Men att själv sitta och leta och läsa om olika företag är tidskrävande. Det funkar liksom inte att både jobba och att sen vara en granskande investerare. 

Nu låter det som om jag är multimiljonär, men så är det ju inte. Jag har väl inte mycket mer pengar än många andra i min ålder och livssituation. Men de slantarna vill jag få att växa. Jag har hittat ett företag som heter Fair Investments, och de pysslar just med detta. Fair investments alltså, och med det menar jag etiska och hållbara investeringar. Jag kommer nog känna mig helt trygg med att spara med dem tror jag. 

Hur snabbt kan man spara ihop en miljon?

Med rätt förutsättningar så kan man faktiskt göra det. Skulle man sätta in 1000 kr i månaden på ett konto utan ränta tar det mer än 80 år, får du 1% ränta så tar det istället strax över 60 år med ränta på ränta-effekten.

Jag tänker att 3000 i månaden funkar för mig. Om jag då investerar där jag får bra avkastning når jag miljonen på 16 år, men om du har mer pengar att sätta undan så går det mycket snabbare. 

Med ett månadsspar på 10 000 kr, och en årlig avkastning på 7% så tar det under 7 år! Låter man pengarna sitta kvar i 4 år till så har man 2 miljoner och sen rasslar det till. Svindlande tanke!

23 Jan 2024