Att uppfostra sitt barn

Att vara förälder, det är inte alltid så lätt. Det är lätt hänt att göra fel ibland, men man kan trösta sig med att det har de allra flesta föräldrar gjort någon gång. Det finns en del fällor eller vad man ska kalla dem, där det är lätt att göra fel. Dock kan man vända på dem så att det blir rätt. Här nedan ska vi ta upp detta. För mer tips kring föräldraskap, besök https://babystockholm.se/.

Du är för negativ

En fälla som är lätt att hamna i är att du är allt för negativ i det du säger. Som då du uppmanar barnet till saker som kasta inte maten, slå inte din bror, stå inte upp i badkaret och så vidare. Ordet inte upprepas så ofta så att till slut så vänjer sig barnet vid det. Det är då bättre vända på det och säga vad barnet ska göra istället för vad det inte ska göra. Som att säga ” I badkaret ska man sitta ner, eftersom man kan halka då man står”.

Du är en dålig förebild

Många av oss, vi gör saker utan att tänka på det. Som att svära om man glömt något eller slår sig. Gör ditt barn samma sak, så skäller du på det. Grejen är ju det att barn, de härmar sina föräldrars beteenden. Om du kommer på dig att sagt ett fult ord eller gjort något fel, be om ursäkt till barnet och ge en dem en förklaring till varför du sa eller gjorde så.

Tomma ord

Många av oss uppmanar våra barn att göra saker, ”annars”. Som att du vill att barnet ska sluta spela spel på datorn och göra läxan, så kanske du säger, Nu får du sluta spela, det är sista gången jag säger till. Sen så följer vi inte upp detta med en handling. Det blir istället ett tomt hot. Det är då bättre att uppmana barnet att göra läxan istället. Om det inte sker, då bör konsekvens ske direkt, som att du stänger av datorn.

Sedan, bara för att en sak fungerat för ditt första barn, så är det inte säkert det fungerar på barn nummer två. Det är inte inkonsekvent att sätta upp olika beteenden för dina barn, det handlar mer om att du lyssnar på deras olika behov och inlärningsprocesser samt anpassar dig efter dem.

2 Sep 2020