Hur kan man lära barn vad tryck är för något?

I industrialismens barndom, när många maskiner och fordon av olika slag drevs med hjälp av ånga, så visste de allra flesta vad tryck var för något. De var också väl medvetna om de faror som kan uppstå om det blir ett övertryck och hur man gjorde för att minimera detta. Idag är det lite svårare, man kan som lärare i skolan inte hänvisa till en ångmaskin för dagens ungdomar vet inte vad det är för något. Vet de vad det är, så vet de dock inte hur de funkar och inte heller något om de kolossala tryck som kan uppstå. Det gör i sin tur att det kan bli lite krångligt att förklara de saker man kan hitta i vår vardag och hur man kan se till att de inte blir farliga. 

Några knep jag använder

Ventiler och reglage är några av de saker jag brukar använda mig av för att förklara övertryck och säkerhet för dem när vi undervisar i skolan. 

  • Pumpa upp en PET-flaska tills den smäller - Borra ett hål i korken och limma dit en cykelventil. Be sedan barnen att pumpa den så hårt de kan. Den kommer till slut att smälla och då kan börja prata om varför det hände och vad som skulle hänt om man haft en säkerhetsventil inkopplad. 
  • Visa ett avsnitt ur Mythbusters - Det finns ett avsnitt där de kopplar ur säkerhetsventilen på en varmvattenberedare och sedan värmer upp den. Resultatet blir att den blir som en raket och skjuter genom taket. Här finns det utrymme för många bra diskussioner. 
5 Apr 2018