Träna barnens minne aktivt!

Visste du att man faktiskt kan träna upp både sitt eget och andras minne? Barns minne fungerar annorlunda än oss. Dels har de svårt att förstå abstrakta begrepp. Det är först när barnen är i mellanstadieåldern, alltså någon gång mellan 11 till 13 års åldern som barnen kan börja föreställa sig abstrakta saker. Innan det tolkar barn allt bokstavligt. De har även svårt att ta in tidsuppfattning. De förstår det som händer nu, men kan inte förstå saker som ska hända i framtiden. Inte heller det som har hänt är lätt för barnen att komma i håg. Nu riskerar jag att skriva om sådant som jag inte riktigt behärskar, så kanske någon reagerar nu på det jag skriver, det är inte min mening i alla fall. Det jag däremot vill skriva om är hur man kan träna barns minne. Och det kan man göra med hjälp av lekar för barn. På siten lekarförbarn.se kan man få bra tips, några av dem kommer här:

Några klassiska minnesspel

Detta spel är klassiskt minnesspel och väldigt bra för barnen att träna sitt visuella minne. Man kan börja med få kort, om barnet har svårt med spelet, sedan kan man successivt öka antalet kort allteftersom barnet minns fler kort. Finns i sjön är ett annat bra spel där barnen ska komma ihåg vad motspelaren har för kort på sin hand. Pussel är också faktiskt ett bra spel och kräver koncentration och uppmärksamhet, vilket är bra för barnen. Tantrix , går att spela både som spel och som pussel. Varje bricka är unik och målade i färgband med blått, gult och rött och vitt.

Kahoot är bra för större barn

Ett digitalt spel som är bra för lite större barn i skolåldern är kahoot. Där får barnen vara med antingen med sin mobil eller läsplatta. Det är väldigt roligt och uppskattas av många elever i skolan. All spel och lekar rekommenderas. Barnpsykologerna brukar uppmuntra till spel och lekar av vuxna för barnen. Jag tror att barnen älskar att få spela och leka med sina föräldrar. Oftast är det det bästa de vet.

18 Sep 2017